Fietsenstalling

Met de fiets naar de trein...dat is een groot succes geworden en heeft voor wat betreft het station Heemstede-Aerdenhout wel een ietwat aparte geschiedenis:
Taxibedrijf Jansen aan de noordzijde van de Zandvoortselaan (huisnr 138) was eerst belast met het ,,bewaren" van fietsen e.d. Met de bouw van het stationsgebouw in 1957/1958 is er een verzoek tot bouw van stenen rijwielstalling gedaan maar afgewezen (details ontbreken vooralsnog). In 1963 komt er een nieuw ontwerp op de tekentafel en hieronder getoond.

Voorts is het zo dat dit gebouw ook een taxicentrale in het kantoortje had,overgezet van Taxi Jansen aan de overzijde. In 1992/1993 is men er mee gestopt en in begin 1993 is er een andere fietsenmakersbedrijf in gekomen.

In 1997 is men dit kleine gebouw gaan uitbreiden (verdubbelen) naar het zuiden en hiermede is de oorspronkelijke hellingbaan een geknikte hellingbaan geworden en de platanen die in de weg stonden zijn naar Wipperplein/Binnenweg verhuist. Gebouw veranderd flink van uiterlijk, blauwe kleuren is het dan voor de NS.

In 2002 gaan de oude fietsenstallingen en fietsklemmen naar het oud vuil en worden er nieuwe neer gezet (April 2002-September 2002) en zo ook tegen westmuur Rijwielstallingsgebouw.

In 2007 is de bewaringen van de fietsen geautomatiseerd en worden er aan de westzijde 2 extra ingangen gemaakt. Nog steeds meeste rekken van hout gemaakt...

In zomer van 2011 worden originele houten fietsrekken verwijderd en flinke herinrichting in dit langwerpige gebouw,lichter en overzichtelijker dan voorheen.

In 3e week van September 2011 wordt Rijwielshop-logobak van het dak gehaald en verschijnt er op oostelijke dakrand nieuwe lichtbak die meer tekst heeft en ook Rijwielshop aangeeft.

Betontekening Rijwielstalling 17-4-1963 (klik voor vergroting).


Rijwielstalling Augustus 1997