Architecten

Station Heemstede-Aerdenhout heeft 2 architecten gehad.In dit hoofdstuk dus wat meer achtergrondinformatie.
Het 1e gebouw van H.G.J. Schelling en geopend op 6 Oktober 1928 en is in 1957 gesloopt en heeft het dus net geen 30 jaar volgehouden !
Hermanus Gerardus Jacob Schelling werd op 15 Oktober 1888 te Stompwijk geboren en overleed op 8 Juni 1978 te Driebergen...vele Nederlandse stationsgebouwen aan ons nalatend...Heemstede-Aerdenhout is een van zijn eerste ontwerpen en wordt helaas niet of nauwelijks genoemd in zijn biografie;veel aandacht voor stationsgebouwen zoals Naarden-Bussum,Sittard,Boskoop,Waadinxveen,Amsterdam Muiderpoort,Amsterdam Amstel,Krommenie-Assendelft,Wormerveer,Enschede,Hengelo,Zutphen,Leiden,Arnhem en vele anderen.
Echter het meest gelijkende stationsgebouwtje is station Putten uit 1929 en is nog steeds aanwezig !
Lees alles uitgebreid van deze architect door te drukken op deze link van het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI).

Het 2e gebouw van station Heemstede-Aerdenhout is van Koenraad van der Gaast,geboren op 10 Augustus 1923 te Utrecht en is op 7 februari 1993 overleden te ?
Station Heemstede-Aerdenhout is in samenwerking met uitvoerend architect J.Baas ontworpen. Het eerste viaductstation van Nederland wordt wel gezegd...station Vlaardingen Oost van dezelfde architect Koenraad van der Gaast is in in 1956 gebouwd en zou als 1e viaductstation die naam eer aandoen ?
Stationsgebouwen zijn nog veelal aanwezig langs het Nederlandse spoorwegnet: Hardinxveld-Giessendam,Venlo,Maassluis,Vlaardingen Oost,Zaltbommel,Voorburg...er zijn er ook enkele allang gesloopt zoals Zwaagwesteinde.
Voor beide architecten geldt : zie de foto's van de stationsgebouwen;zowel oude als nieuwe foto's.

Meest gelijkende stationsgebouwen zijn Zaltbommel qua vorm en Venlo en Hardinxveld-Gieesendam wat betreft materiaalgebruik. Ook Eindhoven heeft al duidelijke kenmerken in het gebouw wat we ook weer terug zien in Heemstede-Aerdenhout (ronde ramen).
Lees een zeer uitvoerige beschrijving van zijn leven,zijn werken en deels priveleven door op de verwijzing van het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI).
Druk op deze verwijzing en lees over boek van architect Koen vd Gaast door Trudy van der Hurk-van Haagen.
Frappant te vermelden dat architecten vd Gaast en Schelling hebben samengewerkt op 1 bureau en daarmee eigenlijk aangevende dat eerstgenoemde architect feitelijk het stokje overnam in de 50'er jaren van de 20e eeuw en dat ruim 30 jaar volhield.

Deze pagina doet de lezer hopelijk beseffen dat station Heemstede-Aerdenhout als zodanig in haar 1e gebouw als haar 2e gebouw een uniek bouwwerk is en nergens in Nederland is terug te vinden-dus geen seriebouw zoals de sextantgebouwen van architect Douma (Diemen,Susteren,Bussum Zuid enz).
Neem de trein en bekijk de nog bestaande stationsgebouwen van deze 2 architecten (alsmede alle andere architecten van stationsgebouwen !) en zie een grote verscheidenheid aan fraaie bouwwerken en helaas ook wel enige kaalslag in de vorm van gesloopte stationsgebouwen.